El proper dissabte 25 de març, es convoca a una Jornada Tècnica dins de la “Fira de la Mel de Riner”, L’acte es celebrarà en la Casa Gran del Miracle, de l’Ajuntament de Riner. En ella es parlarà també de la situació del projecte REDICAT i les seves darreres activitats.
Més informacióJoan Maria Llorens president de l’Associació d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades i Poblet, ha portat a terme el passat 14 de març, la realització de la primera experiència REDICAT, oferint també a un centenar d’alumnes d’escoles de Viladecans i Riner, el coneixement de com tractar les abelles, a mes de com utilitzar els mitjans necessaris per evitar picades, i tranquil·litzar les abelles quan es tenen que desplaçar, com el cas d’aquesta experiència d’assentament de REDICAT al Solsonès.
Més informacióSovint parlem en aquest apartat informatiu del “Web d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades”, del mal que fan els pesticides a les nostres abelles en general, i en especial a la espècie d’abella de la que mes ressò en donem, per el seu interès en el sector apícola, la pol·linització, i també l’alimentació i salut que aporten a la població. Clar, estem parlant de la “apis mel·lífera”, es a dir de l’abella de la mel.
Més informacióSegons ens informa Antoni Armengol, amb un treball de gran magnitud, que en xifres implica haver fet un seguiment de 871 vespers, el que suposa 3300 desplaçaments, amb mes de 39400 kilòmetres de recorregut, i 1950 hores de feina. Informacions que es poden trobar en l’article publicat per Vespavelutina.cat i que poden llegir-se àmpliament al final de aquesta presentació.
Més informacióDes de Brussel·les, la seu de la Unió Europea, es contempla amb preocupació, la davallada de determinats insectes. Una de cada tres especies de papallones, abelles o mosques (entre d’altres insectes), ha reduït la seva biomassa en un 75% en aquests darrers anys, segons publica la revista científica Plus One. Aquests insectes son imprescindibles per conservar la reproducció de gairebé un 90% de les plantes silvestres i del 80% dels cultius.
En aquest panorama el Comissari Europeu de Medi Ambient Virginijus Sinkevicius, alerta que sense alternatives, aquesta tendència comportarà un empobriment significatiu per els nostres grangers.
Més informacióEl compromís del govern, es elaborar un ”pla de xoc” de manera imminent, i tenint en compte les propostes del sector apícola, segons informa el sindicat “Unió de Pagesos”.
Més informacióL’Ajuntament de Viladecans va promoure ahir, una jornada orientada als pol·linitzadors i en especial a les abelles, amb dos blocs de ponències, remarcables per la densitat dels temes tractats, també per la participació activa dels assistents i dels propis ponents, i per les informacions, propostes i opinions aportades en el transcurs de l’acte.
Més informacióEl proper 9 de febrer de 9 a 14 hores, es portarà a terme la: “JORNADA MES POL.LINITZADORS MES VIDA”, promoguda per l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Viladecans”,
La jornada elaborada amb un programa molt complert, s’iniciarà a les 09:00 amb la presentació institucional de la mateixa, a càrrec d’Encarna Garcia, Tinenta d’Alcalde de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Viladecans, i Albert Gasull, Director d’Espai Públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Més informacióSegons informa la CADENA, SER, el CIAPA, Centre d’investigació apícola i mediambiental de Marchamalo (Guadalajara), conjuntament amb investigadors d’Àustria, Dinamarca i Canada, i a mes, segons ho comenta Esteban Garcia, director del "Institut Regional d’Investigacions Agroalimentàries i Forestals de Castella La Mancha", es tracta d’un projecte innovador, donat que fins ara el concepte de vacuna no existia en els insectes, atès que mancaven de memòria immunològica com els mamífers.
Més informacióSegons ens informa "El Diario.es", en una informació publicada per Raúl Rejón, Espanya permet per mitjà d’autoritzacions excepcionals, l’us d’insecticides mortífers per a les abelles, que ja van ser prohibits l’any 2.018.
Més informacióLa Comissió Europea vol crear plans de conservació específics per a les especies mes amenaçades, com crear corredors ecològic per insectes, i potenciar la presencia de pol·linitzadors a les zones urbanes.
Més informacióSegons ens informa Silvia Oller en un article a La Vanguardia, i donat que la vespa asiàtica i la varroa s’han desenvolupat des de fa temps, i avui es poden considerar un malson per l’apicultura catalana, cal valorar un projecte de la Universitat de Girona que proposa alternatives i millores per controlar el creixement d’aquestes dues especies invasores.
Més informació