El proper divendres 24 de novembre es celebrarà al: “Centre Can Cosme Vidal”, situat a la Plaça Cosme Vidal 5 d’Alcover, una jornada tècnica orientada a donar valor als aspectes nutricionals de la mel, presentada per un representant del DAAC als Serveis Territorials de Tarragona.
En la presentació que es fa de la jornada, s’indica que en la mateixa es vol fer ressò i aprofundir en els aspectes nutricionals de la mel, i també d’altres productes de l’abella, que no sempre son coneguts i valorats com es mereixen.
Més informacióBruna Segura al Diari de Girona ens parla dels beneficis de la Dieta de la Mel en el marc del Programa de la Mel fruit de la investigació de tota una vida del nutricionista Mike McInnes informació obtinguda en el “Daily Mail”.
Més informacióEl 7 d’octubre en el marc del Parc de la Ciutadella (al costat de la porta Arc de Triomf), BCN Honey Fest va organitzar la 5ª edició d’aquesta fira, festa que es va consolidant amb un recull d’activitats, i una participació cada vegada mes nombrosa de ciutadans.
Més informacióSegons publica el web “Apicultura y miel”, el coleòpter “Aethina tumida Murray” conegut també com a “petit escarabat de les arnes”, d’una mida de pocs mil·límetres, es un perillós depredador de les abelles, donat que aquets insectes s’alimenten de la mel, la cera, i les larves de les abelles.
Les femelles poden posar fins a 1000 ous en el curs de la seva vida, i la transmissió de l’escarabat es molt diversa, perquè a mes de resistir dies sense alimentar-se, pot amagar-se a les eines de l’apicultor o a la roba, a l’espera de parasitar-se als eixams d’abelles.
Més informacióAlgunes varietats d’ametllers permeten aquesta alternativa. Malgrat tot, la quantitat i la qualitat del fruit que produeixen els arbres pateix una caiguda dràstica en absència de pol·linitzadors.
Més informacióL’apicultor de Vallbona, Josep Meseguer ha aconseguit en un concurs internacional als Estats Units, el guardó de la “mel amb millor sabor del mon”. Es la primera vegada que aquest concurs és guanyat per una mel elaborada al nostre territori.
Més informacióAra que comença l’estiu, pot ser d’interès fer una ullada d’aquest article, que es un resum de plantes que ens poden protegir de la picada de les vespes.
Més informacióL’estudi del biòleg Pau Enric Serra, es sobre “l’us de la tecnologia, en la gestió del patrimoni natural de Menorca”, i té com a títol “Intel·ligència Artificial aplicada a l’estudi de les xarxes de pol·linització de Menorca, i divulgació de la seva importància”. L’estudi esta acompanyat del curtmetratge “Bee or not to be” sobre el preservació dels insectes pol·linitzadors projectat ja a Menorca amb una gran acollida.
Més informacióJaume Cambra, membre actiu de l’Associació d’Amics de les Abelles i professor de la UB, no solament té una activitat de divulgació sobre el mon de les abelles, i del perill de la seva extinció generada per amenaces com: Vespa Asiàtica, sequera que tenim aquest any, i els plaguicides i herbicides utilitzats a la agricultura. També alerta a joves sobre l’escalfament global de la terra, com el cas dels participants en l’activitat de Parcs i Biblioteques en la Biblioteca Publica de Can Baratau (Tiana), com es pot comprovar en la foto que adjuntem a la noticia.
Més informacióEl treball molt complert descriu les variables meteorològiques mes significatives com temperatura, boira, vent i pluviometria, amb profusió de quadres comparatius de les diferents poblacions de les muntanyes de Prades. El projecte s’emmarca dins de les IV jornades sobre el bosc de Poblet i les Muntanyes de Prades.
Més informacióCom cada any, L’Associació d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades, fa “festa grossa” el 20 de maig: DIA MUNDIAL DE LES ABELLES, gaudint de diverses activitats els 19, 20 i 21 de maig, i aprofitant aquestes jornades per difondre el mon apícola. Però també per manifestar la difícil situació en que es troba el sector agrícola enguany, donat que a mes de tenir que lluitar contra la “vespa asiàtica”, que depreda l’abella mel·lífera i posa en perill el futur dels eixams, la climatologia adversa encara complica mes el futur del sector apícola del nostre país.
Més informacióEl document ben estructurat, fa descripció sobre les àrees bioclimàtiques de Catalunya, amb la diversitat d’ambients, climes, sols i orografia, que te el nostre territori. També fa èmfasi de la fidelitat recol·lectora de les abelles, ja que visiten la mateixa espècie vegetal durant tot el període de floració.
Més informació