Aquesta informació ve donada per el projecte de recerca Apis M. (Un dels projectes de recerca mes importants del mon apícola en la actualitat). Les pèrdues han impactat en la pol·linització, en especial en els ametllers i fruiters, - entre altres vegetals -.
Més informacióEl 25 de febrer s’inicia aquest projecte, amb el trasllat de 10 arnes, a la finca experimental de la Devesa de Maials, terreny gestionat per la Diputació de Lleida i l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Alimentaria). Es tracta d’estudiar com la presencia de les abelles, contribueix a millorar la pol·linització d’aquests arbres.
Més informacióEs tracta d’una antiga reivindicació del sector apícola de Catalunya i d’Espanya, que va aconseguir recollir mes de 110.000 signatures, amb l’objecte de impulsar la: “Declaració de la apicultura d’Espanya com a Patrimoni Cultural Immaterial”, iniciativa posada en marxa el darrer 16 de novembre on s’inicia aquest expedient de declaració.
Més informacióEl projecte REDICAT que uneix entitats com: l’Ajuntament de Viladecans; l’Ajuntament de Riner, i l’Ajuntament d’Alcover, entre altres, a mes de l’Associació Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades, ha traslladat, i salvat 40000 abelles des del nucli urbà de Viladecans (Barcelona), a espais rurals d’Alcover (Tarragona), amb l’objecte de rescatar aquestes abelles i permetre que puguin pol·linitzar a zones rurals.
Més informacióLa conferència de les Nacions Unides sobre Biodiversitat 2024 (COP16), es celebra a Cali (Colombia) del 21 d’octubre al 1 de novembre d’enguany, i amb l’objecte de discutir un conveni sobre Diversitat Biológica en vigor des del 29/12/93. Té com a objectiu la conservació de la biodiversitat, l’us sostenible dels seus components, i la participació justa i equitativa, dels beneficis resultants de la utilització dels recursos energètics.
Més informacióEl 18 d’octubre, amb el suport de: la, Diputació de Barcelona, i Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, la ciutat de Viladecans, amb el recolzament del seu ajuntament, organitza l’acte: “SEMBRANT FUTUR”, una “jornada tècnica sobre pol·linitzadors i agricultura”.
Més informacióSegons el Fons Mundial per la Natura (WWF), la societat no te cura del aprofitament del menjar elaborat, i el deixa malmetre, al temps que actualment 733 milions de persones viuen subalimentades de forma crònica a arreu del mon.
Més informacióSegons “The Guardian”, un tipus d’abelles anomenada “Apis floreaes” (que nosaltres anomenem “nanes vermelles”), han fet la seva colònia per primera vegada a Europa, al territori de Malta.
Més informacióCom no podia ser en un altre marc d’actuació, Joan Sola, alcalde de Riner, va inaugurar un espai a l’entorn “EL MIRACLE” de l’ajuntament de Riner, que serà un referent com a projecte museogràfic dedicat al mon de les abelles.
Més informacióLa apicultura, a Catalunya, i a la resta de l’Estat, es considera ramaderia, i es beneficia d’aquesta pràctica mil·lenària de la transhumància. I a mes això fa que l’apicultura transhumant cerqui i a la vegada detecti, condicions climàtiques adequades per les seves colònies d’abelles.
Més informacióL’Associació d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades fa “festa grossa” el Dia Mundial de les Abelles d’enguany.
Coincidint en un any en que la festa de les abelles pot gaudir de tres jornades, l’Associació d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades i Poblet, ha preparat un programa ben atapeït, per cadascuna de les jornades, posant com a lloc principal per les seves activitats la població d’Alcover, i cercant diversos entorns assenyalats com a remarcables i d’interès, per a la celebració d’aquesta festa del 20 de maig del 2.024.
Més informacióLa vespa asiàtica no te depredadors fora de l’esser humà, i es una forta amenaça per els insectes pol·linitzadors com l’abella de la mel, fet que s’ha transformat en un greu problema per els ecosistemes naturals, i també per el sector apícola. Per aquesta raó la noticia publicada per Ramón Diaz a l’informatiu “El Periodico”, respecte a la creació d’un sistema automatitzat per la detecció de la vespa asiàtica basat en la IA, i elaborat per científics de la Universitat de Exeter del Regne Unit anomenat VespAI, obre noves perspectives a una detecció i eliminació ràpida d’aquesta espècie invasora.
Més informació