Notícies

La jornada “MÉS POL.LINITZADORS MES VIDA”, es porta a terme amb un èxit de ponències i de participació”

10 febrer, 2023

L’Ajuntament de Viladecans  va promoure ahir, una jornada orientada als pol·linitzadors i en especial a les abelles,  amb dos blocs de ponències, remarcables per la densitat dels temes tractats, també per la participació activa dels assistents i dels propis ponents, i per les informacions, propostes i opinions  aportades en el transcurs de l’acte.

Més informació

L’Associació d’Amics de les Abelles participa activament en la jornada “MES POL.LINITZADORS MES VIDA” que promou l’Ajuntament de Viladecans

08 febrer, 2023

El proper 9 de febrer de 9 a 14 hores, es portarà a terme la:  “JORNADA MES POL.LINITZADORS MES VIDA”, promoguda per l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Viladecans”,

La jornada elaborada amb un programa molt complert, s’iniciarà a les 09:00 amb la presentació institucional de la mateixa, a càrrec d’Encarna Garcia, Tinenta d’Alcalde de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Viladecans, i Albert Gasull, Director d’Espai Públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Més informació

Una investigació internacional en la que participa el CIAPA de Guadalajara, prova amb èxit la primera vacuna per abelles a nivell mundial.

07 febrer, 2023

Segons informa la  CADENA, SER, el CIAPA,  Centre d’investigació apícola i mediambiental de Marchamalo (Guadalajara), conjuntament amb investigadors d’Àustria, Dinamarca i Canada, i a mes, segons ho comenta Esteban Garcia, director del "Institut Regional d’Investigacions Agroalimentàries i Forestals de Castella La Mancha", es tracta d’un projecte innovador, donat que fins ara el concepte de vacuna no existia en els insectes, atès que mancaven de memòria immunològica com els mamífers.

Més informació

Espanya porta cinc anys utilitzant insecticides “mataabelles”, que estan prohibits a Europa.

04 febrer, 2023

Segons ens informa "El Diario.es",  en una informació publicada per Raúl Rejón, Espanya permet per mitjà d’autoritzacions excepcionals, l’us d’insecticides mortífers per a les abelles,  que ja van ser prohibits l’any 2.018.

Més informació

Brussel·les presenta una nova normativa per frenar la massacre de papallones i abelles

01 febrer, 2023

La Comissió Europea vol crear plans de conservació específics per a les especies mes amenaçades, com crear corredors ecològic per insectes,  i potenciar la presencia de pol·linitzadors a les zones urbanes.

Més informació

La Universitat de Girona proposa alternatives per combatre la vespa asiàtica i la varroa

15 gener, 2023

Segons ens informa Silvia Oller en un article a La Vanguardia,  i donat que la vespa asiàtica i la varroa s’han desenvolupat des de fa temps, i avui es poden considerar un malson per l’apicultura catalana, cal valorar un projecte de la Universitat de Girona que proposa alternatives i millores per controlar el creixement d’aquestes dues especies invasores.

Més informació

Jornada a Alcover sobre el control de la varroosis i altres malalties de les abelles

13 novembre, 2022

El proper 18 de novembre organitzada per el Departament d'Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural, es portarà a terme una jornada orientada a informar sobre l'actualització del control de la varroosis, oberta a una participació presencial o en linia, i amb un programa detallat en document adjunt. La jornada te prevista el seu inici a les 18:30h, i la seva cloenda es preveu que serà a les 19:30h.

La jornada anirà a càrrec del Sr. Fernando Calatayud Tortosa, técnic d'APIADS i representant de la COAG

Joan Maria Llorens, president de l'Associació d'Amics de les Abelles i cap sectorial de JARC moderarà l'acte respecte al torn obert de preguntes.

Les inscripcions a la jornada es realitzaran a través de RuralCat

Per mes informació contactar amb el Sr. José Antonio Gil Santos, Tel: 977 250 450 

Més informació

“Apicultura y miel” explica com criar abellots

29 octubre, 2022

La revista “Apicultura y Miel” en una informació publicada en el mes d juliol, fa una informació detallada respecte als  abellots, la seva funció al rusc, i la manera de criar aquest col·lectiu, tant important per el manteniment d’un rusc.

Més informació

El parc del projecte mediambiental REDICAT situat a “Mas de Fores (Alcover)· es dona a conèixer a les entitats: “BODEGUES SUMARROCA” i “MORELLA NUTS”.

20 setembre, 2022

El dimarts 20 de setembre d’enguany, el president de la Associació: Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades, Joan Maria Llorens, va presentar a les entitats: “Bodegues Sumarroca”, actualment membre de la Associació,  i “Morella Nuts”· una de les primeres entitats  col·laboradores amb l’associació, d’un espai dissenyat en el terme municipal d’Alcover (Tarragona), amb l’objecte d’assolir un dels objectius importants del projecte REDICAT, que es: recuperar  eixams perduts a nuclis urbans, per retornar-los a la natura per tal que puguin millorar la pol·linització del territori.

A mes l'Associació Amics de les Abelles va aprofitar la ocasió per entregar a la entitat MORELLA NUTS - BARRY CALLEBAUT,  la placa de reconeixement per la seva col.laboració en diverses activitats orientades a la salvaguarda de les abelles i del seu entorn.

 

 

 

 

Més informació

La apicultura a les ciutats demana una millor regulació

19 agost, 2022

Segons un estudi d’avaluació de l’apicultura urbana, basat en el número de ruscs de 18 ciutats suïsses, i publicat a “Mundo Agropecuario”, hi ha una oferta insuficient de recursos florals a les ciutats, per satisfer el que demanen les abelles.

Més informació

Un article d’Ignasi Bartomeus, dona un seguit d’informacions fascinants sobre el mon de les abelles

19 agost, 2022

Ignasi Bartomeus de la estació Biològica de Doñana del CSIC, ens aporta informacions originalment publicades a "The Conversation”, que ens parlen de les capacitats cognitives de les abelles. Informacions de relleu, com el fet de que poden navegar amb precisió a quilometres de distancia de l’eixam, a recordar les flors mes aprofitables, i a entendre pensament simbòlic.

Més informació

Bodegues SUMARROCA, nou membre de l’Associació d’Amics de les Abelles, participarà en el projecte REDICAT

27 juliol, 2022

Bodegues Sumarroca signa un acord de col·laboració amb l’Associació d’Amics de les Abelles amb l’objectiu d’impulsar el Projecte REDICAT dintre de la seva finca ecològica d’unes 400ha  situada entre Monistrol d’Anoia i Piera.

El celler és una de les entitats receptores d’abelles que procedeixen del rescat en ambients urbans a través de caixes-niu que actuen d’esquer. D’aquesta manera, deixen de ser un inconvenient per la ciutat i a la vegada, s’aparten del perill per posar-les en un entorn més favorable a les necessitats de l’espècie.

Properament, està prevista la creació d’un dipòsit pol·linitzador dintre de la Finca per acollir les abelles, les quals tindran una funció pol·linitzadora i de manteniment de l’equilibri de l’ecosistema, una de les accions emmarcades dintre dels objectius que Sumarroca té entorn la sostenibilitat.

L’Associació d’Amics de les Abelles, celebra la oportunitat d’obrir una nova línia de col·laboració, en aquest cas amb el mon agrícola i mes específicament amb una de les empreses amb molta passió vinícola  de Catalunya.

Més informació