Notícies

“PETITES ABELLES I GRANS OBJECTIUS”: Joan Solà, Alcalde de Riner, fa una descripció didàctica del Projecte REDICAT, les seves darreres activitats, la oportunitat del mateix per la recuperació d’abelles, i també per formar als escolars en el coneixement del mon de les abelles.

31 mar, 2023

Joan Solà, que a mes d’Alcalde de Riner, es membre de l’Associació Amics de les Abelles, fa una exposició força instructiva del projecte REDICAT, que amb el lema: “Petites Abelles,  grans objectius”, descriu els seus reptes, les darreres activitats amb els ajuntaments participants, i el moment en que es troba el projecte.

Més informació

Carme Ruscalleda convidada d’honor, a la Fira de la mel, de Riner.

26 mar, 2023

Aquest diumenge 26 de març, en el marc de la Fira de la Mel a Riner, s’espera la participació de Carme Ruscalleda, cuinera catalana coneguda internacionalment, amb una gran trajectòria com a xef catalana. El que l’ha portat a obtenir per primera vegada a Catalunya, una qualificació de tres estrelles Michelin, per la seva cuina innovadora, especialitzada entre altres, en plats, que tenen com a base el peix.

Més informació

Una opció de futur: Canviar pesticides per flors

24 mar, 2023

En un Vídeo Javier Peña divulgador científic i fundador de HOPE ens explica la manera d’eliminar pesticides.

Més informació

Programa de la Jornada Tècnica, en el marc de la “V Jornada de la mel” a Riner

23 mar, 2023

El proper dissabte 25 de març, es convoca a una Jornada Tècnica dins de la “Fira de la Mel de Riner”, L’acte es celebrarà en la Casa Gran del Miracle, de l’Ajuntament de Riner. En ella es parlarà també de la situació del projecte REDICAT i les seves darreres activitats.

Més informació

El president d’Amics de les Abelles coordina la implantació del projecte REDICAT amb el trasllat de 20.000 abelles de Viladecans als boscos de Riner.

17 mar, 2023

Joan Maria Llorens president de l’Associació d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades i Poblet, ha portat a terme el passat 14 de març,  la realització de la primera experiència REDICAT, oferint també a un centenar d’alumnes d’escoles de Viladecans i Riner, el coneixement de com tractar les abelles, a mes  de com utilitzar els mitjans necessaris per evitar picades, i tranquil·litzar les abelles quan es tenen que desplaçar, com el cas d’aquesta experiència d’assentament de REDICAT al Solsonès.

Més informació

La acumulació de pesticides ha reduït la taxa reproductiva d’àligues a Doñana.

04 mar, 2023

Sovint parlem en aquest apartat informatiu del “Web d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades”, del mal que fan els pesticides a les nostres abelles en general, i en especial a la espècie d’abella de la que mes ressò en donem, per el seu interès en el sector apícola, la pol·linització, i també l’alimentació i salut que aporten a la població. Clar, estem parlant de la “apis mel·lífera”, es a dir de l’abella de la mel.

Més informació

Seguiment de vespers des del 2016 al 2022 al Baix Montseny. Importants informacions sobre la vespa velutina

02 mar, 2023

Segons ens informa Antoni Armengol, amb un treball de  gran magnitud, que en xifres implica haver fet un seguiment de 871 vespers, el que suposa 3300 desplaçaments, amb mes de 39400 kilòmetres de recorregut, i 1950 hores de feina. Informacions que es poden trobar en l’article publicat per Vespavelutina.cat i que poden  llegir-se àmpliament al final de aquesta presentació.

Més informació

La Unió Europea prepara un pla per aturar la massacre de papallones i abelles

18 febrer, 2023

Des de Brussel·les, la seu de la Unió Europea, es contempla amb preocupació, la davallada de determinats insectes. Una de cada tres especies de papallones, abelles o mosques (entre d’altres insectes), ha reduït la seva biomassa en un 75% en aquests darrers anys, segons publica la revista científica Plus One. Aquests insectes son imprescindibles per conservar la reproducció de gairebé un 90% de les plantes silvestres i del 80% dels cultius.

En aquest panorama el Comissari Europeu de Medi Ambient Virginijus Sinkevicius, alerta que sense alternatives, aquesta tendència comportarà un empobriment significatiu per els nostres grangers.

Més informació

El govern es compromet amb els apicultors a combatre la vespa asiàtica

18 febrer, 2023

El compromís del govern, es elaborar un ”pla de xoc” de manera imminent, i tenint en compte les propostes del sector apícola, segons informa el sindicat “Unió de Pagesos”.

Més informació

La jornada “MÉS POL.LINITZADORS MES VIDA”, es porta a terme amb un èxit de ponències i de participació”

10 febrer, 2023

L’Ajuntament de Viladecans  va promoure ahir, una jornada orientada als pol·linitzadors i en especial a les abelles,  amb dos blocs de ponències, remarcables per la densitat dels temes tractats, també per la participació activa dels assistents i dels propis ponents, i per les informacions, propostes i opinions  aportades en el transcurs de l’acte.

Més informació

L’Associació d’Amics de les Abelles participa activament en la jornada “MES POL.LINITZADORS MES VIDA” que promou l’Ajuntament de Viladecans

08 febrer, 2023

El proper 9 de febrer de 9 a 14 hores, es portarà a terme la:  “JORNADA MES POL.LINITZADORS MES VIDA”, promoguda per l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Viladecans”,

La jornada elaborada amb un programa molt complert, s’iniciarà a les 09:00 amb la presentació institucional de la mateixa, a càrrec d’Encarna Garcia, Tinenta d’Alcalde de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Viladecans, i Albert Gasull, Director d’Espai Públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Més informació

Una investigació internacional en la que participa el CIAPA de Guadalajara, prova amb èxit la primera vacuna per abelles a nivell mundial.

07 febrer, 2023

Segons informa la  CADENA, SER, el CIAPA,  Centre d’investigació apícola i mediambiental de Marchamalo (Guadalajara), conjuntament amb investigadors d’Àustria, Dinamarca i Canada, i a mes, segons ho comenta Esteban Garcia, director del "Institut Regional d’Investigacions Agroalimentàries i Forestals de Castella La Mancha", es tracta d’un projecte innovador, donat que fins ara el concepte de vacuna no existia en els insectes, atès que mancaven de memòria immunològica com els mamífers.

Més informació