Algunes varietats d’ametllers permeten aquesta alternativa. Malgrat tot, la quantitat i la qualitat del fruit que produeixen els arbres pateix una caiguda dràstica en absència de pol·linitzadors.
Més informacióL’apicultor de Vallbona, Josep Meseguer ha aconseguit en un concurs internacional als Estats Units, el guardó de la “mel amb millor sabor del mon”. Es la primera vegada que aquest concurs és guanyat per una mel elaborada al nostre territori.
Més informacióAra que comença l’estiu, pot ser d’interès fer una ullada d’aquest article, que es un resum de plantes que ens poden protegir de la picada de les vespes.
Més informacióL’estudi del biòleg Pau Enric Serra, es sobre “l’us de la tecnologia, en la gestió del patrimoni natural de Menorca”, i té com a títol “Intel·ligència Artificial aplicada a l’estudi de les xarxes de pol·linització de Menorca, i divulgació de la seva importància”. L’estudi esta acompanyat del curtmetratge “Bee or not to be” sobre el preservació dels insectes pol·linitzadors projectat ja a Menorca amb una gran acollida.
Més informacióJaume Cambra, membre actiu de l’Associació d’Amics de les Abelles i professor de la UB, no solament té una activitat de divulgació sobre el mon de les abelles, i del perill de la seva extinció generada per amenaces com: Vespa Asiàtica, sequera que tenim aquest any, i els plaguicides i herbicides utilitzats a la agricultura. També alerta a joves sobre l’escalfament global de la terra, com el cas dels participants en l’activitat de Parcs i Biblioteques en la Biblioteca Publica de Can Baratau (Tiana), com es pot comprovar en la foto que adjuntem a la noticia.
Més informacióEl treball molt complert descriu les variables meteorològiques mes significatives com temperatura, boira, vent i pluviometria, amb profusió de quadres comparatius de les diferents poblacions de les muntanyes de Prades. El projecte s’emmarca dins de les IV jornades sobre el bosc de Poblet i les Muntanyes de Prades.
Més informacióCom cada any, L’Associació d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades, fa “festa grossa” el 20 de maig: DIA MUNDIAL DE LES ABELLES, gaudint de diverses activitats els 19, 20 i 21 de maig, i aprofitant aquestes jornades per difondre el mon apícola. Però també per manifestar la difícil situació en que es troba el sector agrícola enguany, donat que a mes de tenir que lluitar contra la “vespa asiàtica”, que depreda l’abella mel·lífera i posa en perill el futur dels eixams, la climatologia adversa encara complica mes el futur del sector apícola del nostre país.
Més informacióEl document ben estructurat, fa descripció sobre les àrees bioclimàtiques de Catalunya, amb la diversitat d’ambients, climes, sols i orografia, que te el nostre territori. També fa èmfasi de la fidelitat recol·lectora de les abelles, ja que visiten la mateixa espècie vegetal durant tot el període de floració.
Més informacióL’informe té com autors membres del CREAF i de la UAB, i col·labora Jaume Cambra professor emèrit de la UB i soci fundador de l’Associació d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades.
Més informacióSegons publica “la sexta.com”, i fent referència a un estudi del CSIC, la temperatura mes càlida d’aquesta primavera pot afectar la activitat pol·linitzadora de les abelles i com a conseqüència la disminució de la producció de mel.
Més informacióLa autora de l’article, Isaura Marcos, i dins de l’apartat “las fotos de los lectores”· de La Vanguardia, ens informa de la colonització que està portant a terme l’abella gegant asiàtica a les ciutats, en aquest cas concret a la ciutat de Barcelona. Originaria del Japó i la Xina avui es abundant a la regió de New York.
Més informacióJoan Solà, que a mes d’Alcalde de Riner, es membre de l’Associació Amics de les Abelles, fa una exposició força instructiva del projecte REDICAT, que amb el lema: “Petites Abelles, grans objectius”, descriu els seus reptes, les darreres activitats amb els ajuntaments participants, i el moment en que es troba el projecte.
Més informació