Notícies

Els apicultors que fan transhumància detecten que les abelles pateixen el canvi climàtic, i fan canvis en els seus hàbits de portar les colònies a determinades comarques.

04 juny, 2024

La apicultura, a Catalunya, i a la resta de l’Estat, es considera ramaderia, i es beneficia d’aquesta pràctica mil·lenària de la transhumància. I a mes això fa que l’apicultura transhumant cerqui i a la vegada detecti, condicions climàtiques adequades per les seves colònies d’abelles.

Més informació

Es presenta un dia mundial de les abelles molt acomplert a Alcover

16 maig, 2024

L’Associació d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades fa “festa grossa” el Dia Mundial de les Abelles d’enguany.

Coincidint en un any en que la festa de les abelles pot gaudir de tres jornades, l’Associació d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades i Poblet, ha preparat un programa ben atapeït, per cadascuna de les jornades, posant com a lloc principal per les seves activitats la població d’Alcover, i cercant diversos entorns assenyalats com a remarcables i d’interès, per a la celebració d’aquesta festa del 20 de maig del 2.024.

Més informació

Un equip de científics anglesos utilitzen la Intel·ligència Artificial (IA) per acabar amb la vespa asiàtica

13 abril, 2024

La vespa asiàtica no te depredadors fora de l’esser humà, i es una forta amenaça per els insectes pol·linitzadors com l’abella de la mel, fet que s’ha transformat en un greu problema per els  ecosistemes naturals, i també per el sector apícola. Per aquesta raó la noticia publicada per Ramón Diaz a l’informatiu “El Periodico”, respecte a  la creació d’un sistema automatitzat per la detecció de la vespa asiàtica basat en la IA,  i elaborat per científics de la Universitat de Exeter del Regne Unit  anomenat VespAI, obre noves perspectives a  una detecció i eliminació ràpida d’aquesta espècie invasora.

Més informació

La Fira de la Mel de Riner tanca la edició 2024 amb rècord de participació i activitats

10 abril, 2024

En el marc espectacular del Santuari del Miracle,  situat en el municipi de Riner al Solsonès, amb una organització que es supera anualment, els dies 6 i 7 d’abril es va celebrar la Fira de la Mel a Riner.

Un total de 40 parades exposaven els seus productes, elaborats a partir de la mel i els seus derivats, essent molt concorregudes per els nombrosos visitants, que també participaren en diverses activitats, com el maridatge de la mel amb la musica i la gastronomia entre altres, i en les que s’oferien degustacions de diversos tasts elaborats amb mel.

Més informació

Una impresa d’Israel ofereix un nou dispositiu per combatre la varroa de forma automàtica

26 mar, 2024

Segons ens informa el web https://apiculturaymiel.com  la empresa “ToBe” (startup d’origen israelià), ofereix un nou producte anomenat “HiveMaster”,  que consisteix en un dispositiu que allibera el tractament contra la varroa dins del rusc, i de forma automàtica.

Més informació

Bones perspectives respecte a la implantació de REDICAT per l’any 2024

03 mar, 2024

El projecte REDICAT agafa volada. El dimarts 27 de febrer, en un acte organitzat per l’Ajuntament de Viladecans, al seu espai “Bee Happy (casa de les abelles)”, es va realitzar una reunió dedicada al projecte, amb la participació de l’Ajuntament de Viladecans,  l’Ajuntament de Riner, l’Associació d’Amics de des Abelles de les Muntanyes de Prades, i l’Associació Qualivida, i amb l’objecte d’iniciar el seu enlairament en aquest curs, aprofitant el finançament obtingut per l’Ajuntament de Riner, per potenciar diversos projectes inclosos dins del programa “Next Generation EU”, com el projecte REDICAT, del que formen part les entitats participants en l’acte.

Més informació

La pagesia catalana ocupa amb els seus tractors el centre de Barcelona

07 febrer, 2024

Aquesta tarda, els pagesos catalans, cansats de que no siguin ateses les seves necessitats i reivindicacions, han ocupat el centre de la capital catalana, com podem veure en les imatges que adjuntem.

Més informació

Una tècnica de vídeo revela colors que els humans no veiem

28 febrer, 2024

Segons informa la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), la elaboració d’un equip de científics creant càmeres i programari, permet mostrar un mon amb els colors que veuen els ocells i les abelles.

Més informació

Segons ens indica Guillem Costa a “El Periodico”, Catalunya es resigna i renuncia a perseguir la vespa asiàtica.

28 desembre, 2023

No es una bona noticia, però com s’indica en l’article publicat a “El Periodico”, els francesos ja van donar l’avís de que no aconseguirem aturar la vespa asiàtica. Però la nostra obligació es intentar-ho.

En un inici a l’any 2.010, quan varen arribar les primeres vespes asiàtiques (vespa velutina), els agents rurals van apostar per intentar eliminar qualsevol niu que es detectava.

Més informació

Jornada tècnica a Alcover sobre la valorització de la mel, i les seves propietats nutricionals i saludables

09 novembre, 2023

El proper divendres 24 de novembre es celebrarà al: “Centre Can Cosme Vidal”, situat  a la Plaça Cosme Vidal 5  d’Alcover, una jornada tècnica orientada a donar valor als aspectes nutricionals de la mel, presentada per un representant del DAAC als Serveis Territorials de Tarragona.

En la presentació que es fa de la jornada, s’indica que en la mateixa es vol fer ressò  i aprofundir en els aspectes nutricionals de la mel,  i també d’altres productes de l’abella, que no sempre son coneguts i valorats com es mereixen.

Més informació

Interessant informació sobre las avantatges de prendre una cullerada de mel al dia.

22 octubre, 2023

Bruna Segura al Diari de Girona ens parla dels beneficis de la Dieta de la Mel en el marc del Programa de la Mel fruit de la investigació de tota una vida del nutricionista Mike McInnes informació obtinguda en el “Daily Mail”.

Més informació

La 5ª edició de “Honey Fest 2023” es va celebrar el darrer dissabte, amb la presentació de les millors mels participants en concurs, guanyat per. “Mel de bosc de, Mel El Remei”

10 octubre, 2023

El 7 d’octubre  en el marc del Parc de la Ciutadella (al costat de la porta Arc de Triomf), BCN Honey Fest va organitzar la 5ª edició d’aquesta fira, festa que es va consolidant amb un recull d’activitats, i una participació cada vegada mes nombrosa de ciutadans.

Més informació